Vai Tev kādreiz ir bijusi sajūta, ka kuņģis vai zarnas sūta signālus, kurus nav iespējams ignorēt? Šajā rakstā pastāstīšu, kas ir kolonoskopija, kāpēc tā ir svarīga, kā tai sagatavoties un ko sagaidīt. Mērķis ir sniegt skaidru, saprotamu un praktisku informāciju, kas palīdzēs Tev pieņemt informētu lēmumu par savu veselību.
Kas ir kolonoskopija un kāpēc tā tiek veikta?
Kolonoskopija ir endoskopiskā diagnostika, kas ļauj izmeklēt resno zarnu no iekšpuses. Ar elastīgu optisku instrumentu – kolonoskopu – ārsts var apskatīt zarnu gļotādu, konstatēt polipus, iekaisumus, asiņošanas avotus vai audzējus. Šī procedūra ir būtiska kolorektālā vēža skrīningam, īpaši cilvēkiem pēc 50 gadu vecuma. Pasaules Gastroenteroloģijas organizācija uzsver, ka agrīna diagnostika ievērojami uzlabo izdzīvošanas rādītājus.
Simptomi, kuru gadījumā tiek nozīmēta kolonoskopija
Kolonoskopija tiek nozīmēta, ja pacientam ir ilgstošs vēdera pūšanās, asiņošana no taisnās zarnas, izmainīti vēdera izejas paradumi, neizskaidrojams svara zudums vai anēmija. ASGE vadlīnijas norāda, ka visbiežākie indikatori ir taisnās zarnas asiņošana (28%), izmainīti vēdera paradumi (20%), anēmija (18%) un sāpes vēderā (15%).
Kad ieteicams veikt kolonoskopiju?
Ārsts var ieteikt kolonoskopiju, ja ir šādi simptomi:
- Asiņošana no taisnās zarnas
- Melni vai asiņaini izkārnījumi
- Pastāvīgas vēdera sāpes
- Aizcietējumi vai caureja
- Neskaidrs svara zudums
- Mazasinība (anēmija)
- Pozitīvs slēpto asiņu tests fēcēs – zarnu vēža skrīnings
- Zarnu vēža skrīnings pēc 40–50 gadu vecuma
Īsumā par procedūru
Kā sagatavoties procedūrai?
Sagatavošanās kolonoskopijai ir būtiska, lai izmeklējums būtu precīzs. ESGE vadlīnijas uzsver, ka zarnu tīrība ir galvenais kvalitātes rādītājs. Pacientam jāievēro diēta 3–5 dienas pirms procedūras, jāizvairās no šķiedrvielām, jālieto speciāli zarnu tīrīšanas līdzekļi. Nepietiekama sagatavošanās var novest pie neprecīzas diagnostikas vai nepieciešamības atkārtot izmeklējumu.
Ko sagaidīt procedūras laikā?
Procedūra parasti tiek veikta ar vieglu sedāciju, lai pacients justos komfortabli. Kolonoskopu ievada caur anālo atveri, un izmeklējums ilgst apmēram 20–40 minūtes. No savas pieredzes varu teikt – lielākā daļa pacientu pēc procedūras saka: ‘Tas bija daudz vieglāk, nekā gaidīju.’ Gastroskopija bez sedācijas, kas ir kuņģa izmeklēšana, bieži izraisa vairāk diskomforta nekā kolonoskopija.
Vai kolonoskopija ir sāpīga?
Šis ir viens no biežākajiem jautājumiem. Godīgi sakot – lielākajai daļai pacientu procedūra nav sāpīga. Ar sedāciju un pieredzējušu ārstu rokās diskomforts ir minimāls. Ir bijuši gadījumi, kad pacienti, kuri iepriekš baidījās, pēc procedūras teica: ‘Ja būtu zinājis, ka tas ir tik vienkārši, būtu nācis agrāk.’ Salīdzinājumam – gastroskopija dažkārt izraisa rīšanas refleksu, bet kolonoskopija ir mierīgāka.
Kā notiek kolonoskopija?
- Pacients guļ uz kreisajiem sāniem
- Tiek ievadīti sedatīvi medikamenti vai veikta narkoze
- Kolonoskops tiek ievadīts caur taisno zarnu
- Ārsts novēro gļotādu, meklējot iekaisumus, polipus, čūlas vai audzējus
- Ja nepieciešams, tiek veikta:
- Biopsija (audu paraugu paņemšana)
- Polipektomija (polipu noņemšana)
- Hemostāze (asiņošanas apturēšana)
Cik ilgi ilgst procedūra?
Kolonoskopija parasti ilgst 20–45 minūtes, atkarībā no nepieciešamajām manipulācijām.
Rezultātu interpretācija un nākamie soļi
Pēc kolonoskopijas ārsts izskaidro atradumus. Ja tiek konstatēti polipi, tie bieži tiek noņemti uzreiz. Ja ir aizdomas par audzēju, tiek paņemti audu paraugi. ASGE vadlīnijas iesaka regulāru skrīningu cilvēkiem ar paaugstinātu risku. Gastroskopija un kolonoskopija bieži tiek veikta kombinēti, lai pilnībā izvērtētu kuņģa-zarnu traktu.
Ko var atklāt kolonoskopijas laikā?
Atklājamās problēmas | Apraksts |
---|---|
Polipi | Labdabīgi izaugumi, kas var kļūt ļaundabīgi |
Čūlas | Gļotādas bojājumi, kas var asiņot |
Iekaisumi | Kolīts, Krona slimība |
Audzēji | Kolorektālais vēzis |
Divertikuli | Zarnu sieniņas izspiedumi |
Hemoroīdi | Var tikt novēroti procedūras laikā |
Kā sagatavoties kolonoskopijai?
- 3–5 dienas pirms: jāievēro diēta ar zemu šķiedrvielu saturu – piena produkti, vistas gaļa, produkti bez sēklām, baltmaize
- 1 dienu pirms: tikai dzidri šķidrumi (buljons, tēja, ābolu sula)
- Zarnu tīrīšana: ar medikamentiem (piemēram, Fortrans, Eziclen, Picoprep)
- Pirms procedūras: nedrīkst ēst, dzert, smēķēt
Medikamentu lietošana:
- Jāinformē ārsts par asins šķidrinātājiem, cukura diabēta zālēm, sirds medikamentiem
- Dažus medikamentus var būt nepieciešams pārtraukt 3–5 dienas pirms izmeklējuma
💬 Pēc procedūras
- Var būt vēdera uzpūšanās, viegls diskomforts
- 12 stundas pēc anestēzijas nedrīkst vadīt auto
- Ēst drīkst, kad atgriežas normāla sajūta vēderā
- Ja veikta biopsija, rezultāti pieejami 10–14 dienu laikā
Kolonoskopija nav tikai izmeklējums – tā ir iespēja savlaicīgi atklāt un novērst nopietnas veselības problēmas. Ja Tev ir simptomi vai esi vecumā virs 50 gadiem, negaidi. Piesakies vizītei pie gastroenterologa “Republikas laukuma klīnikā” jau šodien un rūpējies par savu veselību. Gastroskopija un kolonoskopija kopā sniedz pilnu priekšstatu par kuņģa-zarnu trakta veselību.

Dr. Denis Jevdokimov
Ko drīkst ēst?
Šajā diētā priekšroka tiek dota vieglāk sagremojamiem produktiem, kas satur maz šķiedrvielu:
- Liesa gaļa: vistas, tītara, zivs bez ādas
- Olas: vārītas, omletē
- Piena produkti: jogurts bez augļiem, siers, piens
- Rafinēti graudaugi: baltmaize, baltie rīsi, baltie makaroni
- Vārīti dārzeņi bez mizas: burkāni, ķirbis, kartupeļi
- Augļi bez mizas un sēklām: banāns, melone, ābolu mērce
- Dzidri buljoni, gludas zupas bez gabaliņiem
No kā jāizvairās?
Lai zarnas būtu mierīgas, jāizslēdz produkti ar augstu šķiedrvielu saturu:
- Pilngraudu maize, brūnie rīsi, auzu pārslas
- Pākšaugi: pupas, lēcas, aunazirņi
- Rieksti un sēklas: mandeles, čia, valrieksti
- Neapstrādāti augļi un dārzeņi ar mizu
- Žāvēti augļi, granola, musli
- Popkorns, kraukšķīgs zemesriekstu sviests
Ēdienkartes piemērs (1 dienai)
Maltīte | Ieteikumi |
---|---|
Brokastis | Kukurūzas pārslas ar pienu, banāns |
Pusdienas | Vistas krūtiņa ar baltajiem rīsiem, vārīti burkāni |
Uzkoda | Jogurts bez piedevām |
Vakariņas | Cepta zivs ar kartupeļu biezeni, ķirbju biezenis |
Padomi
- Dzer daudz ūdens, lai novērstu aizcietējumus
- Izvairies no ceptiem un pikantiem ēdieniem
- Pārbaudi produktu etiķetes, lai izvairītos no pievienotām šķiedrvielām
- Konsultējies ar ārstu vai dietologu, ja diēta jāievēro ilgāk par dažām dienām