Kas ir gastroskopija?
Tā ir medicīniska procedūra, kuras laikā ārsts-endoskopists ar speciālu instrumentu — gastroskopu — apskata barības vadu, kuņģi un divpadsmitpirkstu zarnas sākuma daļu (duodenum).
Procedūra norit lokālā anestēzijā ar lidokaīna spreju vai intravenozā narkozē.
Kā noris procedūra?
Procedūra notiek pacientam apguļoties uz kreisajiem sāniem. Pacientam pirms gastroskopijas tiek ievietots plastmasas iemutis, lai ar zobiem nesatraumētu instrumentu. Gastroskops ir elastīgs instruments ar kameru un gaismu galā, kuru ievada caur pacienta muti un rīkli. Endoskopijas laikā ārsts monitorā novēro, kā izskatās barības vads, kuņģis un 12- pirkstu zarnas sākuma daļa. Gastroskopijas laikā var novērot čūlas, iekaisuma pazīmes, polipus un audzējus. Ja nepieciešams, ārsts paņem audu paraugus (biopsiju) tālākai izmeklēšanai, veic polipektomiju (polipa noņemšana) vai asiņošanas aptūrēšanu (hemostāze).
Kad ieteicams veikt gastroskopiju?
To parasti iesaka gastroenterologs vai ģimenes ārsts, ja pacientam novēro:
Mazasinību (anēmija),
Vemšanu,
Neskaidru svara zudumu,
Sāpes vēderā (īpaši augšējā daļā),
Grēmas vai reflukss,
Rīšanas traucējumi,
Dedzināšana aiz krūšu kaula,
Asiņošana no kuņģa vai barības vada (piemēram, vemšana ar asinīm, melni izkārnījumi),
Aizdomas par kuņģa vai barības vada slimībām (piemēram, čūlas vai vēzis),
Profilaktiski pēc 40 gadiem.
Cik ilgi tā ilgst?
Gastroskopiju parasti ilgst no 5 līdz 15 minūtēm.
Materiālu sagatavoja Denis Jevdokimov, gastroenterologs-endoskopists